Úvodní obrázek


Modrý mák

Mák je tradiční českou plodinou, která je v českých zemích pěstována více jak 1000 let. Historicky byla semena máku na našem území pěstována jako potravina pro využití při vaření nebo pečení. V jiných částech světa se mák ale pěstuje pro obsah alkaloidů, které jsou obsaženy v makovicích. V ČR se ale pěstují pouze odrůdy, které neobsaují opiové látky a není je tak možné zneužít pro výrobu narkotik. Nejrozšířenější pěstovanou odrůdou je "český modrý mák / czech blue poppy". Česká republika je od roku 2006 největším producentem a vývozcem semene máku.


Více o máku





Česko je maková velmoc

Česká republika je největším pěstitelem potravinářského máku ve světě. Ročně se u nás sklidí v průměru kolem 26 000 tun máku. Domácí spotřeba dosahuje okolo 4 500 t. Na jednoho obyvatele České republiky připadá 430 g, což je asi největší spotřeba máku na světě.

Mák je superpotravina

Mák má mimořádně vysoký obsah vápníku – 600x více než u pšeničné mouky a 9x více než mají jádra vlašských ořechů. Vysoký obsah vitamínu E, kys. pantothenové, niacinu a thiaminu a vysoký obsah minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). Dále obsahuje významné množství kys. linolové a α-linolenové (ALA), omega-6 mastných kyselin. Mák neobsahuje žádný cholesterol, je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomáhá od stresu. Nakonec i pomáhá v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním či jiným civilizačním chorobám.

Pančování máku

I mák se může pančovat. Náš modrý mák má makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Levný technický mák se přimíchává do poctivého českého, znehodnocuje jeho typickou chuť a kvalitu, je totiž hořký, šedý až hnědý, bez vůně a valné chuti. Konzumace technického máku v neupraveném stavu může přinést navíc zdravotní rizika kvůli vysokému obsahu morfinových alkaloidů.





O projektu

Projekt „Náš modrý mák“ má za cíl zvýšit pozitivní vnímání českého modrého máku veřejností a zajistit její vzdělávání, osvětu a propagaci v oblasti bezpečnosti potravin a zdravé výživy. Český modrý mák je naše původní superpotravina. Spotřebitelé budou informování o jeho přínosech pro zdraví, místním původu a bezpečnosti, spolu s jeho nezastupitelnou rolí ve zdravé výživě. Projekt si klade za cíl také zlepšení orientace spotřebitelů na trhu s identifikací a preferencí potravinářského máku. Projekt „Náš modrý mák“ je spolufinancován z prostředků Ministerstva zemědělství ČR a za spolupráce spolku Český modrý mák, České zemědělské univerzity v Praze a Agrární komory ČR.


Více o projektu

Náš modrý mák







Aktuality

Čistička máku zpracuje až 300 tisíc makovic za hodinu

08-12 / 2021
Množství máku, které by pokrylo téměř celou roční spotřebu všech českých domácností, se nachází ve skladech jednoho rodinného podniku....

Proč zařadit makový protein do svého jídelníčku?

15-11 / 2021
Makový protein je velmi bohatým zdrojem minerálů přirozených pro mák, ze kterých významně vyčnívá vápník. Pouhé dvě polévkové lžíce...


Všechny aktuality

Novinky - výpis homepage