Bramborové knedlíčky s mákem a cukrem alá škubánky

18-08 / 2021

Mák má mimořádně vysoký obsah vápníku – 600x více než u pšeničné mouky a 9x více než mají jádra vlašských ořechů. Vysoký obsah vitamínu E, kyseliny pantothenové, niacinu a thiaminu a vysoký obsah minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). Mák prospívá v mnoha ohledech. Neobsahuje žádný cholesterol, je zdrojem energie, zlepšuje paměť, uvolňuje křeče, vyživuje kosti, vlasy i nehty a pomáhá od stresu.

Recept:

4 osoby       45 minut 

250 g hrubé mouky

1 lžíce krupicového cukru

1 vejce

700 g uvařených brambor

250 g mletého máku

cukr moučka dle chuti

máslo na pomaštění

 

Vařené a vystydlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte mouku, vejce, cukr a vše zpracujte v kompaktní těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte 15-30 minut odpočívat v lednici.  Z odpočinutého těsta tvořte knedlíčky (válečky) velké asi 3 cm v průměru. Knedlíčky uvařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu, po vyplavání vařte ještě dvě minuty, než je cedníčkem vylovíte. Knedlíčky posypte mákem, cukrem (případně můžete doplnit i rozpuštěným máslem) a ihned podávejte.

Při výběru máku dbejte na jeho kvalitu. Modrý mák má mít makovou vůni, nasládlou chuť a modrou barvu. Levný technický mák se přimíchává do máku vypěstovaného v Čechách a znehodnocuje jeho typickou chuť i kvalitu. Jistotou je nakupovat mák s Českou cechovní normou nebo nově i s označením CHZO (Chráněné zeměpisné označení).


< Zpět na aktuality

Novinky - výpis všech