Lívance můžete snídat, obědvat i večeřet. Navíc jsou univerzální a chutnají na slano i na sladko. Tyto jsou extra makové, obsahují jak makový protein, tak i makový olej. Kdyby bylo máku i tak málo, můžete si je semínky i posypat.
Recept
4 osoby, 45 minut
na těsto:
250 g hladké mouky
50 g makového proteinu
1 prášek do pečiva
1 špetka soli
2 lžíce makového oleje
2 vejce
300 ml mléka
na špenát a dozdobení:
4 stroužky česneku
1 lžíce oleje
250 g čerstvého špenátu
200 g Nivy
hrst vlašských ořechů
sůl
pepř
olej na smažení
Veškeré ingredience na těsto smíchejte za pomocí mixéru, dokud se vše nespojí (nelekejte se, těsto je poměrně hutné). Lívance osmažte z obou stran na rozpálené pánvi s trochou oleje. Hotové lívance si zatím nechte stranou a můžete se pustit do špenátu.
Oloupejte česnek a pokrájejte jej na tenké plátky. Plátky česneku osmahněte na trošce oleje, přidejte sůl, pepř a nakonec stáhněte plamen na úplné minimum a přidejte špenát. Až vám špenát zavadne, odeberte ho z ohně a naservírujte na lívance. Na vrchu posypte lívance ještě nadrobenou nivou a ozdobit je vlašskými ořechy.
TIP: Těsto na lívance lze použít i na sladký recept. Hotové lívance můžete dochutit například domácí marmeládou, jogurtem a ovocem.