Cechovní norma ochrání mák vypěstovaný v ČR

17-07 / 2019

Už letošní úroda modrého máku vypěstovaného v České republice může nést pečeť České cechovní normy. Spolek Český modrý mák z.s. nechal zapsat tuto tradiční komoditu, aby ji ochránil před pančováním ze zahraničí a pomohl spotřebiteli ve výběru kvalitního máku na pultech obchodů.

 

Cechovní norma pro modrý mák má zelenou

Mák s logem České cechovní normy:

-          100% český původ

-          Není povolena termostabilizace

-          Garantovaný nižší obsah morfinových alkaloidů

-          Platí pro modrosemenný mák celý, nikoliv mletý

Zápisem České cechovní normy pro Český modrý mák se spotřebiteli dostává do rukou „nástroj“, díky němuž si v obchodě vybere mák zaručeně českého původu, který mu přinese gurmánský zážitek, ale i výživové benefity. Norma je vyhrazena pro konkrétní modrosemenné odrůdy, které splňují kritéria potravinářského máku. Logo České cechovní normy garantuje nižší obsah morfinových alkaloidů (pod 20 mg/kg) a splňuje tak ještě přísnější limit, než je v českých právních předpisech (25 mg/kg). Zároveň je nutno splnit podmínku původu – mák označen Českou cechovní normou musel být vypěstován pouze v České republice. Dále u semen máku tohoto označení není povolena termostabilizace (tedy úprava semen za pomocí vysoké teploty či horké páry) a nemohou tak být zaměňována se semeny technického máku produkovanými jako surovina pro farmaceutické využití. Termostabilizací se sice odstraní 20 až 100 % morfinu, zároveň se ale spustí oxidace, sníží se jeho kvalita a mák ztratí přednost superpotraviny. „Z tohoto důvodu je možné mák ošetřený termostabilizací považovat za méně hodnotný z potravinářského hlediska, a také za méně vhodný pro použití v potravinářství,“ říká Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze.

 

Pěstování máku setého má v českých zemích více než tisíciletou tradici a na tom se snaží stavět žádost o zápis chráněného zeměpisného označení, zatím však neúspěšně. Spotřebitelům však téměř okamžitě může pomoci Česká cechovní norma, která jasně určí původ a kvalitu modrého máku. Zralá maková semena neobsahují morfin, ale mohou jím být do určité míry znečištěna z makoviny – třeba díky škůdcům, při sklizni nebo v důsledku špatného skladování. V Česku se pěstuje modrý mák pouze pro potravinářské účely s přesně daným maximálním množstvím morfinových alkaloidů na povrchu semene (25 mg/kg). „Obvyklý obsah alkaloidů v českém modrém máku je však 10 až 15 miligramů na kilogram, ale také méně,“ upřesňuje Vlastimil Mikšík z České zemědělské univerzity v Praze. „Problém s vyšším množstvím alkaloidů v kupovaném máku z obchodu máme díky dovozu levného technického máku nebo jeho míchání s kvalitním Českým modrým mákem,“ hodnotí Mikšík.

 

„Právě produkci kulinárně hodnotného olejnatého semene, které má řádově nižší obsah morfinových alkaloidů, než odrůdy specializované pro farmaceutické zpracování, jaké jsou pěstovány například v Maďarsku, Francii, Španělsku, Austrálii, Velké Británii, Slovensku nebo Indii, by měla Česká cechovní norma ochránit,“ říká Markéta Chýlková, specialistka na potravinářskou legislativu.

Technický mák vs. potravinářský

Morfinové alkaloidy:

V máku se vyskytuje řada alkaloidů, mezi které patří i morfin či kodein. Tyto látky jsou návykové a používají se v lékařství jako analgetika. Maková semena tyto látky neobsahují, ale mohou jimi být na povrchu znečištěna z narušených makovic.

Technický nebo také farmaceutický mák je pěstován v zahraničí pro farmaceutický průmysl na přípravu léků. Z plodiny se však používá pouze makovina, tedy makovice s částí stonku. Ta obsahuje velké množství morfinu a dalších alkaloidů – 3 až 10 g/kg, což je zhruba 400x více, než dovoluje norma českému modrému máku. Semena z těchto „technických“ makovic jsou z hlediska využití pro farmaceutický průmysl odpadem. Semena takového máku jsou nearomatická, dřevitá, nahořklá a mohou být znečištěna alkaloidy. Pro svoji nízkou cenu jsou však levně dovážena do České republiky. Spotřebitel v těchto směsích nemá možnost poznat kvalitní semena od těch nekvalitních a už vůbec nerozezná vysoký podíl alkaloidů, které obsahují. I proto jsou parametry České cechovní normy nastaveny tak přísně, aby jí mohlo být označeno pouze kvalitní semínko českého modrého máku. „Modrý mák vypěstovaný v České republice je dražší, ale garantuje typickou makovou vůni a chuť. Semena odrůd máků pěstovaných pro farmaceutický průmysl či jinak barevná semena mají nevýraznou chuť i vůni nebo ji nemají vůbec a díky velmi tenkému osemení mají také nízký obsah vlákniny a ligninu včetně chuťově významných doprovodných látek,“ říká Chýlková. Semena máku jsou obzvlášť bohatá na olejovou a linolovou kyselinu. Každá porce máku obsahuje významné množství vitamínu E a řadu minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník). Mák obsahuje dokonce 12x více vápníku než kravské mléko. „Mák je pak v neposlední řadě dobrým zdrojem nutričně významných látek, a jeho konzumace může pomoci v prevenci osteoporózy, zlepšit paměť či kvalitu nehtů a vlasů,“ shrnuje Markéta Chýlková.


< Zpět na aktuality

Novinky - výpis všech