Spolek Český modrý mák pracoval na žádosti o uznání více než 7 let. První počin podal spolek (tehdy sdružení Český mák) 24.7.2014. Upravenou žádost se změnou zeměpisného označení na „Český modrý mák“ spolek podal před 5,5 lety. V průběhu tohoto dlouhého období bylo nutné Evropské komisi opakovaně prokazovat, že se skutečně nejedná o farmaceutickou surovinu, ale o v Česku běžně konzumovanou potravinu.
Na podání žádosti i doplňujících stanovisek spolupracovalo mnoho odborníků z různých institucí, zejména z Potravinářské komory ČR, Agrární komory ČR a Ministerstva zemědělství. Ústav průmyslového vlastnictví naše stanoviska obhajoval před Evropskou komisí. Děkujeme mnohokráte za vaši práci, vytrvalost a péči o tento náš zlatý makový poklad. Všichni my kolem jsme tuto práci dělali s radostí a nezištně, a to pro veřejnost a pro naši zem. Té to pomůže nejvíce, zejména při exportu této naší tradiční komodity. Čeká nás v této souvislosti ještě mnoho práce, abychom tento nový „makový titul“ pořádně zpropagovali a uvedli do života.
Dodržování specifikace chráněného zeměpisného označení “Český modrý mák” podléhá dozoru státního orgánu. Pro členy spolku Český modrý mák z.s. je připraven postup registrace a spolek hradí 3/4 nákladů s tím spojených. Více se lze dočíst v sekci pro členy na webu spolku.
Chráněné zeměpisné označení (CHZO), resp. v angličtině „PGI“ (Protected Geographical Indication), je název, který identifikuje produkt pocházející z určitého místa, regionu nebo země a jehož danou jakost lze přičíst především tomuto zeměpisnému původu. Česká republika má v současné době zaregistrována tato označení.